Rushys Roulette

20. februar 2019

Hvor skal de danske jihadister, som kæmpede på IS side i Syrien, retsforfølges? I Danmark mener USA, kurderne og mange af jihadisterne selv.
Ifølge Michael Aarestrup Jensen (V) og Trine Bramsen (S) så vil de ikke bringe jihadisterne til retsforfølgelse i Danmark. Men det er en fejl, mener forsvarsadvokat for to af jihadisterne, Mette Grith Stage. Vi lytter til argumenterne for og imod sammen med Sofie Carsten Nielsen MF (RV) og Mikkel Andersson, liberal debattør. Hvad sætter vi i spil, når vi nægter at modtage egne statsborgere til retsforfølgelse i Danmark? Og kan vi overhobedet tillade os at nægte at modtage egne borgere, der har lavet kriminalitet/terror uden for Danmarks grænser?

Den indisk-britiske forfatter Salman Rushdie har nu i 30 år haft en Fatwa hængende over sig udstedt af den iranske Ayatollah Khomeini. Bogen De Sataniske Vers var årsag til Fatwaen og de blev dermed det første store anslag mod ytringsfriheden. Vi gør status og diskuterer: Hvor har verden bevæget sig hen derfra? Hvad har vi lært af fatwaen? Hvordan ser det ud med kampen for ytringsfriheden i fremtiden?

Og så ser vi nærmere på et nyt forslag fra DF og LA , som gør det til flygtninge, indvandrere og familiesammenførtes eget ansvar at betale for tolkning hos f. eks lægen, på jobcenteret eller på børnenes skoler, når de har været i Danmark i mere end 3 år.

Lise Dyhr, praktiserende læge i Brøndby oplever til dagligt, at hendes patienter ikke kan gøre sig forståelige. Hun er med os og sammen med panelet diskuterer vi de etiske og moralske dilemmaer ved forslaget, især i forhold til at manglen på gratis tolk ofte fører til at børn oversætter for de voksne. Det har konsekvenser ikke bare for børnene, men også patientsikkerheden og risikoen for fejlbehandlinger.

Til sidst mener Idéhistoriker Mette Bærbach at danskerne er et ekstremt folkefærd. På den ene side topper vi lister og statistikker over rigdom, økologi og lykke. På den anden side er vi utroligt dårlige til at åbne op overfor andre kulturer. I stedet for at møde fremmede med åbne arme, lukker vi om os selv. Det gælder både når erhvervslivet rejser ud, men også når fremmede kommer til Danmark. Dagens panel: Sofie Carsten Nielsen MF (RV) og Mikkel Andersson, liberal debattør diskuterer: Har hun ret i sin analyse af dansk kultur? Kan vores angst for det fremmede betyde, at vi blokerer for positiv integration?

Andre udsendelser