24syv Morgen

12. juli 2017 - kl. Særudsendelse om

Dagens udgave af 24syv Morgen er en særudsendelse om flygtninge- og migrantkrisen i Europa, som lægger hårdt pres på især Italien.

Alene i første halvdel af 2017 er der kommet over 100.000 flygtninge og migranter til EU's grænser fra havet. Til sammenligning krydsede over 360.000 personer havet i 2016.

Derfor har EU-kommissionen lavet en ny handlingsplan "for at støtte Italien, reducere migrationspresset og øge solidariteten".

Et af punkterne i planen er, at der skal laves et adfærdskodeks for de nødhjælpsorganisationer, der redder migranter op af vandet i Middelhavet.

Adfærdskodekset skal blandt andet slå fast, hvor på Middelhavet nødhjælpsorganisationerne må sejle rundt og redde migranter. Flere nødhjælpsorganisationer sejler nemlig tættere og tættere på den libyske kyst for at samle migranter op - altså tættere på den kyst, hvor migranterne sejler ud fra.

Nogle politikere frygter, at det opmuntrer flere migranter til at sejle mod Europa i gummibåde, hvis de hurtigt kan blive samlet op af nødhjælpsorganisationer som Red Barnet og Læger Uden Grænser, der er de store danske NGO'er i Middelhavet.

I den nyeste risikovurdering fra Frontex fastslår EU selv, at alle der hjælper i Middelhavet, utilsigtet medvirker til, at endnu flere tager chancen, og dermed understøtter menneskesmuglerne.

Skal nødhjælpsorganisationerne stoppe med at samle flygtninge og migranter op fra Middelhavet? 

Andre udsendelser