Datolinjen

19. juli 2017

vi begynder i Frankrig. For efter - hvad man vist godt kan kalde en armlægning med præsident Macron - er den øverstbefalende for Frankrigs væbnede styrker, Pierre de Villiers, nu trådt tilbage. Vi klarlægger sagen med Jørn Boisen, Frankrigs-kender og leder af Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet & Eric Lerdrup Bourgois, historisk leder og specialkonsulent ved Den Kongelige Livgarde.

I mandags kunne EU landenes udenrigsministre præsentere det seneste tiltag mod menneskesmuglere, der hjælper flygtninge og migranter over, eller i hvert fald nogle kilometer ud i middelhavet, hvor de kan blive samlet op af NGO'er eller den italienske kystvagt. Tiltaget var et eksport stop af gummibåde til Libyen. Et tiltag, der nok må forventes at have en noget begrænset effekt, hvis da den overhovedet får nogen. Vi debatter krisen med Søren Søndergaard EU ordfører fra Enhedslisten og Margrete Auken Medlem af Europa Parlamentet for SF.

Aung San Suu Giy, er kendt som nobelprisvinder for sin fredelige kamp mod militærjuntaen og for demokrati og menneskerettigheder i Myanmar.

 

Hendes parti, Den Nationale Liga for Demokrati har gradvist vundet inflydelse, og partiet har siden sidste år sågar haft præsidentposten. I takt med at Myanmar åbnede op for omverdenen og vestlige ledere fra år 2012 besøgte landet for første gang i årtier, havde mange nok forestillet sig at den engelsk gifte nobelprisvinder ville finde sine naturlige alliancepartnere i vesten. Men forholdet mellem Myanmar og vesten er blevet sat på en alvorlig prøve på det seneste, det sker paradoksalt nok fordi FN anklager Myanmars militær for at begå krigsforbrydelser mod den muslimske rohingya minoritet i landet. Vi taler med Mikael Gravers lektor emiritus i antroprologi på Aarhus Universitet.

Vært: Anne Sofie Allarp.

Andre udsendelser