Rushys Roulette

30. august 2017

Elevtilgangen til de muslimske friskoler er støt stigende, men 9 ud af de i alt 29 friskoler er kommet under tilsyn eller skærpet tilsyn af Undervisningsministeriet, fordi der er meldinger om både manglende ligestilling mellem drenge og piger og bekymrende økonomiske og religiøse relationer på skolerne.
Den udvikling glæder hverken undervisningsminister Merete Riisager eller Socialdemokraterne. De foreslår slet og ret at lukke de muslimske friskoler, da de har en dårlig effekt på integrationen. Lektor og ph. D. Annette Haaber Ihle fra Professionshøjskolen Absalon, har forsket i muslimske friskoler og medborgerskab og deler sin viden med os. Vi diskuterer: Kan vi løse problemerne på de muslimske friskoler ved at forbyde dem? Hvordan hænger det forslag - om lukning af kun muslimske friskoler - sammen med vores frisind og forståelse af ytringsfrihed? Hvis forældrene ikke mener, at folkeskolen kan rumme deres børn, hvad skal de så gøre?
En ny dramaserie på National Geographic har vakt stor debat. Den hedder "The State" og følger fire unge mennesker, der bliver radikaliseret og forlader Vesten for at slutte sig til Islamisk Stat. Serien viser blandt andet drenge, der spiller fodbold med et afhugget hoved, tortur, halshugning og babyer, som ligger døde i deres kuvøser på et hospital efter et bombeangreb – formentlig begået af vestlige styrker. For en uge siden meddelte streamingstjenesten Netflix, at de har sikret sig rettighederne til den norske journalist Åsne Seirstads bestseller: "En af os". Bogen handler om massakren på Utøya og hvordan det hhv. opleves af Anders Behring Breivik og af fire unge, der bliver dræbt af Breivik. Panelet diskuterer:- Hvad er det, vi skal lære af de her film og historier? Er det propaganda eller nyttig viden? Kan disse serier være med til at vise os menneskene bag jihadister og massemordere - og har vi brug for det?
Dagens panel: Anne-Marie Meldgaard, fmd. for Europanævnet og Saman Attar Motlagh, filosof og psykolog.
Dagens gæst: lektor og ph. d. Annette Haaber Ihle fra Professionshøjskolen Absalon.

Andre udsendelser