Datolinjen

3. oktober 2017

Hvis man søndag forsøgte at finde hoved og hale i historien via de Sociale medier, så kunne man forstå, at gerningsmanden var demokrat med anti-trump-motiver? At hans kæreste var til koncerten for at advare folk, om at de skulle dø eller at gerningsmanden var den 32-årige det islamistkonvertit Samir Al-Hajeed. Det er alt sammen sludder, eller fake news, som vi siger i dag - men det var historier som man skulle forholde sig til.

Men for dem, der stod i orkanens øje var der til gengæld stille. Der var ikke meget rå fakta og brugbar information, og det er en ligeså ny virkelighed som fake news. Hvordan kan det være stille, når der er aldrig har været så meget tilgængelig information som nu? Det spørgsmål stiller vi Lars Holmgaard Christensen, lektor i journalistik og sociale medier på Aalborg universitet.

Trumps nye strategi for Afghanistan skal tvinge Taleban til forhandlingsbordet få dem til at acceptere, at det ikke er dem, men en demokratisk valgt regering, der leder landet.

Trumps plan har fået en hård medfart for at være for ambitiøs, men noget tyder på, at planen faktisk virker. I hvert fald har pakistanerne og afghanerne genfundet hinanden hen over forhandlingsbordet - noget, der tegner lyst for fremtiden. Vi taler med David Vestenskov, konsulent ved Forsvarsakademiet.

Skuespillerne Heath Ledger og Philip Seymour Hoffman og popikonet Prince har alle én ting tilfælles - de blev afhængige af lægeordineret smertestillende og døde af en overdosis.

Og den måde at komme af dage på er ved at blive uhyggeligt udbredt i USA. Sidste år døde 65.000 af som følge af en overdosis opioider. Myndighederne kalder det en epidemi og Trump kalder det for en ”national disaster”. Vi ser på sagen sammen med en tidligere misbruger, en misbrugskonsulent og en USA-kender.

Andre udsendelser