Datolinjen

23. oktober 2017

Tjekkiet stemte om nyt parlament i weekenden - befolkningen valgte Andrei Badis og hans parti eller bevægelse, ANO, som fik en 1/3 af stemmerne. Badis er stenrig erhvervsmand, en oligark, som gik på valg som op et opgør med the establishment. På at være så rig at han er uafhængig af andres indflydelse - og på ville køre Tjekkiet som en forretning. Det er flere ligheder -- og gode grunde til, at han er blevet kaldt Tjekkiets Trump. Vi taler med Søren Riishøj, lektor emeritus, institut for statskundskab, SDU.

I Sidste uge tabte store del det internationale samfund kæben, da Zimbabwes leder, Robert Mugabe, blev udnævnt til "Goodwill ambassadør" for WHO. Mugabe har gennem 30 holdt forfinet undertrykkelsen af den politiske opposition og landets minoriteter, og så kan det forkomme en ortodokst at kåre Mugabe til Good will amabasadør. Vi taler med Holger Bernt Hansen, Professor Emeritus i Afrikastudier fra Københavns Universitet.

Det japanske folk har oven på søndagens parlamentsvalg besluttet at genvælge Shinzo Abe, der dermed bliver siddende som landet Premierminister. Parlamentsvalget kom i høj grad til at handle om den mulige trussel fra Nordkorea - og Shinzo Abe vandt også valget ved at fokusere mest på netop det tema. Vi taler med Jens Sejrup, Førstelektor i Japanstudier på universitetet i Oslo.

Vært: Ulrik Aarhus.

Andre udsendelser