Datolinjen

30. oktober 2017

Vi stiller ind på den spanske forfatningskrise, for manden bag den catalanske opstand, Carles Puigdemont, der indtil denne weekend var regionens leder, er - muligvis - flygtet til Belgien. I hvert fald opholder han sig lige nu i Belgien, hvor han har taget sig en advokat.

Og det kunne have noget at gøre med at den spanske anklagemyndighed arbejder på at rejse anklager mod den afsatte catalanske regering for oprør, undergravende virksomhed og underslæb.

USA's Præsident Donald Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort og Manaforts tidligere partner Rick Gates er i dag blevet sat i husarrest, efter at de har meldt sig selv til FBI. Disse begivenheder udløber af den efterforskning, som den særlige undersøger Robert Mueller udfører i forbindelse med mistanker om, at Donald Trumps kampagne samarbejdede med Rusland under præsidentvalgkampagnen i USA sidste år. Mandag aften dansk tid rapporterer CNN, at både Manafort og Gates erklærer sig ikke-skyldige i anklagerne.

Somalias regering har fyret landets efterretningschef og politikommissær, efter mindst 25 mennesker blev dræbt i lørdags i et angreb mod et hotel i Somalias hovedstad, Mogadishu. Mogadishu blev for to uger siden rystet af en kolossal lastbilbombe, som kostede flere end 350 mennesker livet. Det er det hidtil blodigste angreb i landet.  En af forklaringerne på, at regeringen ikke er i stand til at afværge disse gentagne angreb i hovedstanden, er, at der netop er en enorm udskiftning i toppen af sikkerhedsstyrkerne.

Det resulterer nemlig - som landets efterretningschef og politikommissær måtte sande -  i fyringer, når angrebene ikke afværges, så der er ofte omrokeringer i organisationen.

Andre udsendelser