Datolinjen

7. november 2017

Libanons premierminister, Saad al-Hariri, talte i weekenden til den libanesiske befolkning - ikke fra sin embedsbolig i Beirut men fra Saudi Arabien via en satellitforbindelse. Den officielle forklaring er, at Hariri er flygtet til nabolandet, fordi han føler sig truet på livet. Men den forklaring er der ikke mange politikere eller analytikere der tror på i Libanon - den herskende forklaring er, at Saudi Arabien tvang Saad al-Hariri til at gå af. Vi taler med Thomas Aagaard, journalist med base i Beirut.

Datolinjen markerer i dag 100 års jubilæet for Oktoberrevolutionen i Rusland. Det er var her bolsjevikkerne gjorde oprør mod den provisoriske regering i Vinterpaladset. Det var ved denne lejlighed at Trotskij og Lenin lagde stenene til Sovjetunionen.

Det blev fejret i dag, f.eks. i den lille udbryder republik Transnistrien, her blev Lenin kørt op og ned af strøget i hovedstaden Tiraspol, hvor folk havde fri. Noget fandt sted i Hviderusland - men så var festen heller ikke større. I Moskva er har man gjort alt for at glemme årsdagen.

Andre udsendelser