Datolinjen

22. november 2017

Vores første gæst hedder Jonathan Spyer. Jonathan Spyer er forsker, Mellemøsten-ekspert og journalist. Og så er han halv brite og halv israeler. På trods af det har han rejst rundt som journalist i Syrien og Irak, som "undercover" journalist med falsk identitet. Udover at livet som journalist i krigsområder generelt er livsfarligt, så kunne hans jødiske baggrund have været lig med den visse død i Syrien, hvis regimet havde afsløret hans ægte identitet. Jonathan Spyer har skrevet artikler og rapporteret for nogle af de største internationale medier såsom The Guardian, The Atlantic, Al-Jazeera, BBC World og Sky News for blot at nævne nogle få. Jonathan Spyer er i Danmark for at deltage i en konference som DIIS, Dansk Insitut for Internationale Studier afholder. Og i aften har vi fornøjelse af at have ham med her i Datolinjen.

Vi skal til USA og den amerikanske skattereform. For i torsdags stemte et flertal i Repræsentanternes Hus for et udspil, der lægger op til den største af reform af det amerikanske skattesystem siden 1980'erne, igennem. Herefter skal udspillet behandles i Senatet. Præsident Trump kom dermed et skridt tættere på at få gennemtvunget den ambitiøse skattereform, han fremlagde for få uger siden. Med reformen ønsker Trump bl.a. at sænke store sænkelser af selskabsskatten fra 35 procent til 20 procent. Og samtidig promoveres reformen, som af Trump kaldes et middelklasse-mirakel, som en skattelettelse for middelklassen, men nærstuderes forslaget, så kommer omkring halvdelen af alle middelklasse-familier til at betale mere i skat for at bane vejen for store lettelser i selskabsskatten. VI taler med Niels Bjerre-Poulsen. Tendensen med at stenrige forretningsfolk stiller op til politisk embede og vinder synes at have bidt sig fast.

I Chile vandt den konservative milliardær Sebastian Piñera den første runde af præsidentvalget søndag med 36,7 procent af stemmerne. Piñera sammenlignes med Donald Trump og Silvio Berlusconi, han er den tredjerigeste person i Chile, og et valg af ham, ville være et væsentligt signal til den venstrefløj, der har domineret ikke bare Chile, men store dele af Latinamerika i årtier. Vi taler med Carlos Salas Lind, Lektor på CBS i Latinamerikanske forhold.

Vært: Anne Sofie Allarp

Andre udsendelser