Datolinjen

30. november 2017

Der er en "storstilet evakuering" på vej til de afrikanske migranter, der er strandet i Libyen på deres vej til Europa. Det er en af hovedkonklusionerne fra de seneste dages topmøde mellem EU og Den Afrikanske Union, som fandt sted i Abidjan, hovedstaden i Elfenbenskysten. Det sker efter meldinger om slavehandel, voldtægt og tortur af migranter i det nordafrikanske land. Blandt andet afslørede den amerikanske tv-station CNN for to uger siden optagelser af afrikanere, der blev solgt på auktion til slaveri. Vi kortlægger sagen med Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Christian Friis Bach. Stina Soewarta, chef for Europa-Kommissionen i Danmark og Udviklingsminister Ulla Tørnæs.

I en netop færdiggjort undersøgelse dokumenterer Amnesty, at næsten hver femte danske kvinde er udsat for digital chikane og vold. Truslerne handler ofte om fysisk og seksuel vold, eller de er beregnet på at intimidere og nedgøre kvinderne med henvisning til deres køn eller etnicitet.Men Danmark er faktisk ikke det værste sted at gå på nettet som kvinde. Undersøgelsen kortlægger erfaringerne med digitale trusler og onlinechikane blandt kvinder i alderen 18-55 år i Danmark, Italien, New Zealand, Polen, Spanien, Sverige, Storbritannien og USA. På tværs af landene er tallene endnu højere, idet næsten en fjerdedel af kvinderne har oplevet trusler og chikane mindst én gang. Vi taler med Helle Jacobsen, programleder for køn hos Amnesty International i Danmark.

Donald Trump er nok det sociale medie Twitters mest berømte og berygtede bruger, med overskrifter ved hvert tweet stort set. Og i går var ingen undtagelse. Donald Trump re-tweetede tre forskellige islamkritiske videoer på sin twitter-profil. Alle videoerne, som Præsident Trump har delt, er i første omgang lagt på Twitter af engelske Jayda Fransen, som er formand for det organisationen Britain First. I Storbrittanien har oppositionens leder, Jeremy Corbyn, kaldt tweetsene for "afskyelige, farlige og en trussel mod vores samfund". Og på allerhøjeste plan er der nu på andendag udbrudt, hvad der måske kan betragtes som en mindre diplomatisk krise mellem Trump og Premierminister Theresa Mays administrationer. Vi taler med Ole Helmersen, lektor ved CBS.

Vært: Anne Sofie Allarp.

Andre udsendelser