Datolinjen

7. marts 2018

Aftenens udsendelse begynder i USA, hvor det forventes, at Trumps nye høje toldsatser på stål og aluminium (som han præsenterede i torsdags) træder i kraft i løbet af den her uge. Al import af stål skal ifølge Trump pålægges 25 procent told og al import af aluminium 10 procent. Og det er ikke blevet taget særlig godt imod af omverdenen, som bl.a. frygter en potentielt forestående handelskrig mellem USA og EU. Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Emmanuel Macron var således ude i går og advare Trump mod følgerne, hvis de høje toldsatser bliver til virkelighed. Vi taler med Peter Bay Kirkegaard, seniorchefkonsulent i Dansk Industri.

En tidligere russisk spion ved navn Sergei Skripal og hans 30-årige datter blev i går fundet bevidstløse på en bænk i Salisbury i det sydlige England.  Den tidligere spion og hans datter er i følge politiet blevet "udsat for et endnu ukendt stof", som muligvis kan være gift. En sag, der mest alt minder om noget fra den kolde krig. Vi taler med Lone Theils, forfatter, journalist og mangeårig korrespondent i Storbritannien.

I søndags blev andet afsnit af dramaserien Liberty sendt på DR1. Serien er bygget over Jakob Ejersbos roman Liberty, der handler om nogle skandinaviske familier, der er udsendt til Tanzania i 1980'erne for at lave udviklingsarbejde. Men selvom det skal se ud som om, at serien foregår i Tanzania - så er den faktisk optaget i Sydafrika. Det er måske ikke noget, du har lagt mærke til, men forestil dig at Netflix eller HBO producerede en serie, der foregik i Danmark i 1980erne. Og forestil dig så at danskerne i serien så sydeuropæiske ud og talte med italiensk accent og at serien totalt forbigik forholdene i Danmark det årti. Det er sådan, fotograf og journalist Jørn Stjerneklar føler det, når han ser Liberty i fjernsynet. Han boede selv i Tanzania i firserne, og han kritiserer nu DR for en eurocentrisk tilgang til det afrikanske kontinent.

Andre udsendelser