Datolinjen

6. april 2018

Vi begynder i Ungarn, hvor der på søndag er parlamentsvalg. Det sker i en tid, hvor Ungarns regering er under skarp kritik for at undergrave demokrati og retsstatsprincipper, og hvor det på det seneste er væltet frem med skeletter. Faktisk er det så slemt, at EU ligefrem har truet med at stoppe tilskud til landet og fratage Ungarn stemmeretten i EU. Men ikke desto mindre står det regerende parti, Fidesz - og dermed den nuværende præsident Viktor Orbán - stadig stærkt i meningsmålingerne i Ungarn. Vi udreder med Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker i DEO & Krisztina Vas Nørbæk, skribent om ungarske forhold ved magasinet rØST.

 Vi skal til Syrien. For i det østlige Ghouta har oprørere og deres familier nu forladt den sidste oprørskontrollede by nær Damaskus, byen Douma. 1.644 civile er dræbt af regeringsstyrker i Ghouta siden 18. februar i år, hvor Assads offensiv begyndte. Dermed har Syriens præsident vundet den største sejr siden erobringen af Aleppo i 2016. Og præsident Assad kontrollerer nu næsten alle områder i og omkring hovedstaden Damaskus. Vi taler med Sune Engel Rasmussen, mellemøstkorrespondent for The Wall Street Journal.

Et universitet i Sydkorea har indgået et samarbejde med landets ledende våben-virksomhed - Hanwha Systems. Formålet med samarbejdet er, at "udvikle kunstig intelligens teknologier til anvendelse sammen med militære våben, for at kunne deltage i den globale konkurrence om udvikling af autonome våben". Og det møder stor kritik. Mere end 50 af verdens ledende forskere i kunstig intelligens fra knap 30 forskellige lande, har sendt et åbent brev til det sydkoreanske universitet (KAIST), hvor de udtrykker stor bekymring og desuden boykotter alt samarbejde med universitetet. En af dem, der har skrevet under på det her åbne brev, er danskeren Thomas Bolander, der er ekspert i kunstig intelligens ved Danmarks Tekniske Universitet, ham taler vi med.

Vært: Anne Sofie Allarp

Andre udsendelser