Datolinjen

5. juni 2018

Sloveniens befolkning har været en tur forbi stemmeboksene og har tilsyneladende taget et ordentligt sving mod højre. Ved landets parlamentsvalg i går satte næsten hver fjerde vælger kryds ved det nationalistiske Sloveniens Demokratiske Parti. Partiets leder, den 59-årige Janez Jansa, gik til valg under sloganet "Slovenien først". Han er EU-modstander og kritisk overfor migranter fra Mellemøsten og Afrika, som han har kaldt en trussel mod europæiske værdier og en fare for kontinentets stabilitet. Vi taler med Helga Molbæk-Steensig, redaktør på Magasinet rØST og EU-analytiker på Oplysningsforbundet DEO.

Vi ser nærmere på det kommende topmøde mellem USA's præsident Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-un. Og til at se nærmere på ugens begivenheder og al den storpolitik og diplomati der går forud for sådan et potentielt topmøde, har vi Liselotte Odgaard, lektor hos Forsvarsakademiet, og Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker.

Spaniens nye premierminister, Pedro Sanchez, skal stå i spidsen for en mindretalsregering. Det vil blive en meget vanskelig opgave for ham og Socialistpartiet (PSOE) at få andre partier i det spraglede og i udgangspunktet ikke-samarbejdsvillige parlament til at støtte reformer.

Det vil kræve en erfaren og rutineret politiker. Og spørgsmålet er, om det er Pedro Sanchez, der ingen erfaring har fra tidligere ministerposter.

Andre udsendelser