Datolinjen

12. juni 2018

Vi ser nærmere på weekendens G7-topmøde. Et på alle måder usædvanligt møde, der har udstukket nogle orienteringspunkter i et nyt verdensbillede, hvor USA distancerer sig fra resten af verdens økonomiske stormagter. Vi ser nærmere på den amerikansk-canadiske krise der er opstået i kølvandet på mødet sammen med lektor i Amerikanske Studier Niels Bjerre-Poulsen.

I over et døgn har skibet, Aquarius, sejlet rundt på Middelhavet med 629 migranter og flygtninge om bord uden at kunne lægge til land. Aquarius havde ellers planlagt at lægge til ved Italien, men den nye højreorienterede og indvandrekritiske indenrigsminister, Matteo Salvini, vil ikke tillade det. Matteo Salvini foreslog, at Malta kunne tage imod de mange flygtninge, men Malta vil heller ikke hjælpe. Men nu har Spanien så tilbudt at Aquarius kan lægge til ved den spanske by Valencia. Vi taler med Charlotte Sylvestersen, freelance journalist.

Prisen på vanilje er steget med 2900 procent over de sidste fem år. Det skriver det britiske medie Financial Times. I 2013 lå vaniljeprisen på 125 kr. pr. kilo, nu ligger den på 3.500 kr. Og det betyder, at prisen på vanilje lige nu er lige så dyrt som sølv. og det har blandt andet fået flere is producenter i London og New York til at droppe den dyre smag. Vi taler med Mette Ravn, vaniljeimportør.

Andre udsendelser