Datolinjen

3. juli 2018

Vi begynder i Mexico, hvor der var store valgdag i går. En valgdag der blandt andet markerede et skift på den øverste post i landet, for præsidentvalget resulterede i en historisk jordskredssejr til den venstreorienterede, Andrés Manuel López Obrador. Obradorm, som er tidligere borgmester i Mexico city bliver betegnet som en karismatisk venstre-populist.

I sin sejrstale varslede den nyvalgte præsident, markante politiske ændringer og et opgør med korruptionen, og det ser ud til at hans koalition "Juntos hacemos historia" også vil få majoritet i kongressen. 

Altså en ny tid i Mexico. Vi taler med Peter Keldorff, journalist med base i Mexico City.

Efter ikke at have sovet vedtog stats- og regeringscheferne tidligt fredag morgen på EU-topmødet i Bruxelles, at undersøge muligheden for at behandle asylsager uden for deres eget territorium. Idéen indebærer, at asylsager i givet fald kan behandles på såkaldte "regionale udskibningsplatforme", som migranter, der reddes op af Middelhavet, bliver sejlet hen til. Her skal man så i givet fald finde ud af, hvem der er økonomiske migranter, og hvem der har krav på beskyttelse, fremgår det af topmødets konklusioner. Vi stiller skarpt på mødets udfald sammen med Thomas Gammeltoft-Hansen, forskningschef ved Raoul Wallenberg-instituttet på Lund Universitet, adjungeret professor på Aarhus Universitet og forhenværende forskningschef på Institut for Menneskerettigheder.

I Frankrig mødes slagternes hovedorganisation i morgen med indenrigsministeren, Gerard Collomb. Slagterne kræver politibeskyttelse efter at flere slagterforretninger er blevet angrebet af veganske aktivister. Veganerbevægelsen er ikke specielt stor i det kødspisende Frankrig, men de sidste seks måneder har anti-kød-og-mælke-aktivister grebet til opsigtsvækkende og nogle gange voldelige metoder for at blive hørt. Vi ser nærmere på sagen sammen med Louise Sandager, journalist bosiddende i Paris.

Andre udsendelser