Datolinjen

4. juli 2018

Denne udgave af Datolinjen begynder i USA, hvor et lækket udkast til et lovforslag viser, at Trump-administrationen overvejer at svække USA's opbakning til verdenshandelsorganisationen, WTO og dens principper. Og dermed er vi ude i endnu en eskalering af den internationale handelskrig, som Trump påbegyndte med sine toldsatser på al import af stål og aluminium for en måneds tid siden - og som de seneste uger har resulteret i en række gengældelsesangreb fra bl.a. EU. Vi ser nærmere på sagen sammen med Peter Thagesen, underdirektør i Dansk Industri, og Ulrik Bie, uafhængig cheføkonom i Bie Research.

Vi fortalte i går om det kompromis, der blev landet lige før vi gik i luften i går aftes i den bitre strid i toppen af tysk politik. Forbundskansler Angela Merkel og hendes indenrigsminister, Horst Seehofer, nåede frem til et kompromis i den strid om asylpolitikken, der truede selve regeringssamarbejdet. Men det er et kompromis, der nu får konsekvenser i nabolandet Østrig. Vi stiller skarpt på Østrigs reaktion sammen med Siegfrid Matlok, politisk kommentator og tidligere chefredaktør på avisen Der Nordschleswiger.

Det kinesiske styre har længe brokket sig over, at de vestlige medier dominerer den globale diskurs og har fordomme mod Kina. Og det vil styret nu forsøge at gøre op med, ved at poste milliarder af kroner ind i deres eget globale medie CGTN (China Global Television Network). Vi har inviteret Casper Wichmann, cand.mag. i Kina-studier og koordinator i den danske Kina-tænketank ThinkChina, i studiet til en snak om Kinas entre på den globale mediescene.

Andre udsendelser