Datolinjen

9. august 2018

I går blev der afholdt primærvalg i fire amerikanske stater. Men det var specialvalget i staten Ohio, der var øverst på den politiske dagsorden i USA. Her skulle republikanerne forsvare et mandat i Kongressen, som partiet har siddet på i 35 år. Stemmerne skal nu fintælles, men alt tyder på, at republikanerne fastholder mandatet. Sejren bliver - selvfølgelig - fejret i partiet, men alligevel mener flere kommentatorer, at Republikanerne har grund til bekymring op til de nationale midtvejsvalg til november. Vi taler med Søren Dal, indenrigsanalytiker på Kongressen.com.

Den hollandske hovedstad, Amsterdam, er en by, der er kendt for frisind og for at tilbyde mulighed for at dyrke laster, der er forbudt i andre byer. Coffeeshops der sælger cannabis og Red Light-district med prostituerede i udstillingsvinduer lokker turister til fra hele verden. Men byen har måtte sande, at kombinationen af festlige etablissementer og billige flybilletter desværre også appellerer til besøgende, der er en anelse for festlige. Råben i gaderne, folk der urinerer offentligt og hærværk mod lejligheder og haver har fået byen til at køre en kampagne, der skal sætte fokus på, at dårlig opførsel ikke kun er respektløst overfor byens indbyggere, men også ulovligt. Vi taler med Henk Van Der Liet, professor i skandinaviske sprog ved Amsterdam Universitet og bosiddende i det indre Amsterdam.

Den kinesiske MeToo-bevægelse har nu nået et af landets mest berømte buddhistiske klostre. I sidste uge begyndte et brev at cirkulere på de kinesiske sociale medier, hvori abbeden på Longquan Klostret i Beijing bliver beskyldt for sexchikane. Brevet var skrevet af to munke i templet og beskrev, hvordan abbeden Shi Xuecheng havde sendt seksuelle beskeder til flere forskellige kvindelige munke.

Og sagen er samtidig et eksempel på at #metoo bevægelsen overlever myndighedernes forsøg på at censurere den bort, fortæller Lene Winther, vært på programmet Kinasnak her på kanalen og Asien-korrespondent på Berlingske.

Andre udsendelser