Datolinjen

14. august 2018

Vi begynder aftenens udsendelse i Rumænien, hvor der i weekenden har været store protester mod landets regering. Fredag var mere end 50.000 mennesker samlet foran regeringsbygningen i hovedstaden, Bukarest, og protesterne førte til voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi. Nogle demonstranter forsøgte at bryde gennem sikkerhedsbarriererne ved regeringsbygningen og kastede med flasker og sten mod politiet. Politiet svarede igen med tåregas og vandkanononer mod demonstranterne. Vi taler med Helga Molbæk-Steensig, Balkan-ekspert og redaktør på magasinet rØst.

Krisen mellem Tyrkiet og USA synes nemlig uden ende, og har i weekenden fået Donald Trump til at varsle en fordobling af toldsatserne på stål og aluminium fra Tyrkiet. Lige nu står striden i lys lue på grund af den amerikanske præst Andrew Brunson, som er fængslet i Tyrkiet, mistænkt for at støtte folk, der stod bag det fejlslagne militærkup i Tyrkiet i 2016. USA vil have ham udleveret, men Tyrkiet holder på ham, mens en del tyder på at Tyrkiets præsident Erdogan har forregnet sig og har overspillet sine kort. Vi taler med Deniz Serinci, journalist og forfatter.

Sidste uge kunne vi fortælle, hvordan Canada røg ud i noget af et diplomatisk uvejr, efter den canadiske udenrigsminister, Chrystia Freeland, i et tweet udtrykte "dyb bekymring" over Saudi Arabiens fængsling af en række kvinderets-forkæmpere, og samtidig opfordrede til, at de blev løsladt.

Og så gik det stærkt!

Saudi Arabien betragtede tweetet som "et angreb".

Og kongedømmet blokerede hurtigt for handelen med Canada, udviste Canadas ambassadør, stoppede flyforbindelser mellem landene og annoncerede, at man ville trække udvekslingsstuderende hjem. Og selvom man måske skulle tro, at flere vestlige lande, inklusiv Danmark, var enige med Canada i kritikken af Saudi Arabiens fængsling af de her kvinderets-forkæmpere - ja, så står Canada efter weekenden såret tilbage og ganske mutters alene med deres kritik. Ingen støtter Canada - for det er for dyrt.

Andre udsendelser