Datolinjen

23. august 2018

I går var en skammens dag for det republikanske parti. Trumps nære ven Michael Cohen tilstod nemlig, at Trump har beordret Cohen til at begå kriminelle handlinger for at påvirke præsidentvalget tilbage i 2016. Som om det ikke var nok dårlige nyheder for præsident Trump, så faldt der i går også dom i sagen mod Trumps tidligere kampagnechef Paul Manafort, der blev dømt for at lyve i sin skatteopgørelse og for banksvindel. Søren Dal Rasmussen, der er USA-analytiker og som til dagligt er bosat i Washington DC, tager os igennem de omfattende sager.

Den 9. september er der valg i Sverige. Hver uge op til valget tegner vi derfor et portræt af Sveriges tre største partier. I dag er turen nået til Sveriges næststørste parti Moderaterna. Sammen med adjunkt Lars Hovbakke Sørensen, med speciale i nordisk politik, diskuterer vi Moderaternes tidligere sejre og nederlag –og så taler vi om, hvor trygt partiet egentlig sidder på pladsen som Sveriges næststørste parti når Sverigedemokraterne ånder dem i nakken.

Den formentlig sidste levende nazi-vagt i USA blev i går deporteret til Tyskland. Der er tale om den 95-årige polak, Jakiw Palij, der i de sidste mange årtier har levet et fredeligt liv i Queens. Lektor i tysk samtidshistorie ved Københavns Universitet, Karl Christian Lammers, fortæller om Palijs tid som nazi-vagt under Anden Verdenskrig, og så diskuterer vi sandsynligheden for, om Palij overhovedet bliver tiltalt i Tyskland.

Vært: Anne Sofie Allarp