Datolinjen

4. september 2018

Klimaforandringerne er for alvor kommet på dagsordenen op mod det svenske valg på søndag. I flere meningsmålinger siger de svenske vælgere, at klimaet er ét af de allervigtigste valgemner for dem. Og det svenske miljøparti De Grønne er gået frem i meningsmålingerne. Det skyldes blandt andet den usædvanlige varme sommer og de omfattende skovbrande, der hærgede det centrale Sverige. Vi taler med vores udsendte reporter, Marie Mathilde Fogh.

Kosovos præsident, Hashim Thaci og Serbiens præsident, Aleksandar Vucic overvejer at bytte noget territorie og dermed ændre deres grænser, for at få løst den mangeårige konflikt mellem de to lande. En ganske kontroversiel løsning, som kritiseres både nationalt og internationalt. Der har generelt altid været stor international modstand mod sådanne grænseændringer på Balkan - MEN nu lader det faktisk til at USA - og måske også til en vis grad EU - bløder lidt op på det her punkt. Vi ser nærmere på sagen sammen med Helga Molbæk-Steensig, Balkan-ekspert og redaktør på magasinet rØst.

Det er ikke kun skandalerne om overgreb på børn, der plager den katolske kirke. I Latinamerika er der er helt generel faneflugt fra kirken.

Og tabet af medlemmer i den katolske kirken har tvunget den til at omfavne nye, og - for Vatikanet - sære strømninger. For svaret på fastholdelse kommer fra den karismatiske katolske fornyelse, som den hedder, der er den hurtigst voksende del af den katolske kirke, med 100 millioner følgere i Latinamerika lige nu. Vi taler med Jakob Egeris-Thorsen, lektor i teologi ved Aarhus Universitet.