Datolinjen

12. september 2018

Denne udgave af Datolinjen starter i Grønland, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen i går underskrev en aftale med Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, om støtte på 1,6 milliarder kroner i et stort lufthavnsprojekt i Grønland. Aftalen skal have tilslutning fra det grønlandske landsting, "Inatsisartut", for at blive gennemført. Og dét kan vise sig at være en lidt hårdere nød at knække. Vi taler med Kenneth Elkjær, journalist på KNR og med fra Nuuk.

En ny rapport fra Human Rights Watch afslører nye informationer om forholdene inde i de såkaldte "politiske uddannelseslejre" i den kinesiske Xinjiang-provins, som man estimerer, at omkring 1 million mennesker fra det muslimske mindretal Uighurerne er blevet tvunget til at sidde i. Rapporten beretter om tvungen politisk indoktrinering, kollektiv afstraffelse, restriktioner af bevægelse og kommunikation, manglende religiøs frihed og masseovervågning. Vi ser nærmere på sagen Maya Wang, HRWs senior China researcher.

I Mexico er det livsfarligt at være politiker. Bare de seneste 12 måneder er 175 mexicanske politikere blevet dræbt. Det konkluderer sikkerhedsfirmaet Etellekt. Og fordeler man det antal jævnt ud over årets måneder, svarer det til 14,5 myrdede politikere om måneden eller cirka én hver anden dag. Vi taler med Sofia Geisler, har arbejdet som rådgiver for den mexicanske regering og bosiddende i Mexico på 19. år.