Datolinjen

25. september 2018

Det er ved at være to uger siden, at svenskerne gik til valg, og siden har der hersket en slags politisk dødvande; der har nemlig ikke været skyggen af en ny svensk regering at se. Men i dag varsledes et nyt kapitel i regeringsdannelsen. Valget af en ny formand - eller som de selv kalder det i Sverige "talmand for riksdagen" faldt nemlig på plads. Og valget af rigsdagsformand betyder da også, at der er kommet lidt olie på tandhjulene i den ellers stillestående regeringsdannelsesproces. Vi taler med Lars Hovbakke Sørensen, adjunkt ved professionshøjskolen Absalon med speciale i nordisk politik.

Hong Kong har nedlagt forbud mod det politiske parti "Hong Kong National Party", der kæmper for uafhængighed fra Kina. Og det her ret overraskende træk (Hong Kongs image, historie og aftale med Kina taget i betragtning) vidner om, at det kinesiske styre strammer grebet om byen. Vi ser nærmere på sagen sammen med Casper Wichmann, cand. mag i Kina-studier, og koordinator i den danske Kina-tænketank ThinkChina.

Vatikanet er bekymret over de baltiske landes familieværdier. Og derfor var det på dagsordenen under Pavens tur denne weekend til de tre baltiske lande, Litauen, Letland og Estland. Og der er noget om snakken, ifølge en opgørelse fra World Atlas, der godt nok baserer sig på 2010 tal - er Litauen for eksempel nr. 9 på listen over lande i verden med de højeste skilsmisserater. Men spørgsmålet er: kan et besøg af paven ændre på det faktum? Det spørgsmål stille vi Andreas Rude, forfatter og katolsk kommentator.

Andre udsendelser