Datolinjen

10. oktober 2018

Dramaet om den nyeste højesterestsdommer i USA Brett Kavanaugh har efterladt ophidset og forpjusket politisk landskab i USA. Republikanerne hævder at de sidste uger har været en stor fordel for dem forud for midtvejsvalget om en måned. Vi taler med Mette Nøhr Claushøj, ekstern lektor ved Københavns Universitet og USA-ekspert.

Ved valget i lørdags blev det pro-russiske parti ”Harmoni” igen landets største parti med 20 procent af stemmerne efter valget lørdag. Partiet har særlig stor støtte fra de mange russisktalende letter. Trods den store opbakning, bliver det meget svært for Hamoni at komme i regering. De andre partier rotter sig nemlig sammen for at holde dem ude. Vi taler med Hans Brask, Danmarks ambassadør i Letland og Morten Hansen, økonom og afdelingsleder ved Stockholm School of Economics i Riga.

I går faldt der dom i den første retssag i Madrid i skandalen om ”Spaniens stjålne babyer” - eller en dom er måske for meget sagt – for selvom den 85-årige tidligere læge Edurado Vela blev fundet skyldig i samtlige anklager, blev han ikke dømt, da den konkrete sag blev fundet forældret. Den tidligere læge var under anklage for at have forfalsket en fødselsattest – og dét, at anklagen i første omgang ikke lød på større forbrydelser end det, bevidner modstanden i store dele af det spanske samfund imod at komme til bunds i de overgreb under Franco-styret, der ramte titusinder måske hundredtusinder af familier mellem 1950 og 1990.  Vi taler med Lea Beliava Bander, cand.mag. i spansk.

Andre udsendelser