Datolinjen

25. oktober 2018

Japan og Kina har et lidt anstrengt forhold, som trækker tråde helt tilbage til anden verdenskrig. Og de to herrer - Shinzo Abe og Xi Jinping er mildest talt ikke særlig glade for hinanden. Men tiderne ændrer sig i international politik og nogle gange, må man bide i det sure æble og forsøge at smile det bedste man har lært til kameraerne. For Kina og Japan har brug for hinanden - måske endnu mere end nogensinde. Netop derfor er det interessant at stille skarpt på det første japanske statsbesøg i Kina i otte år. Vi taler med Marie Roesgaard, lektor i Japanstudier ved Københavns Universitet Andreas Møller Mulvad, adjunkt på Copenhagen Business School.

Europa-Kommissionen gav i går det italienske forslag til næste års finanslov dumpekarakter. Det er aldrig før sket for et land i eurozonen, og Italien har nu fået tre uger til at komme med et nyt udkast. Den italienske finansminister lover bod og bedring, mens regeringens frontfigurer, de to vicepremierministre fra regeringspartierne Lega og Femstjernebevægelsen ikke har i sinde at rykke sig mange tommer. For på mange måder er dette en populistisk win-win situation: Den italienske regering alene vinder på billedet af EU som skurken, der ikke vil tillade Italien at føre den politik, regeringspartierne gik til valg på. Vi ser på sagen sammen med Charlotte Sylvestersen, journalist med base i Milano.

I mandags rapporterede The New York Times om et internt notat fra landets sundhedsministerium, som foreslår en juridisk definition af køn som enten mand eller kvinde på baggrund af de fysiske kønsorganer, børn fødes med. Den fastlagte kønsidentitet skal derefter aldrig kunne ændres i løbet af livet, lyder det i forslaget. Med andre ord står de transkønnede til at blive den nye værdipolitiske kampplads derovre. Søren Dal Rasmussen, indenrigsanalytiker på Kongressen.com med base i Washington.

Andre udsendelser