Datolinjen

4. december 2018

Store protester udviklede sig voldeligt i weekenden i den franske hovedstad Paris. 133 personer blev kvæstet, mens 412 personer blev anholdt under protesterne i lørdags, hvor demonstranter kastede sten mod politiet, som svarede igen med tåregas. Vi taler med Louise Sandager, journalist bosiddende i Paris og Jørn Boisen, leder af institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet.

 Et jordskælv indtraf i går i spansk politik. Den sydspanske delstat Andalusien holdt lokalvalg og resultatet var et markant skift til højre. Det spanske socialistparti mistede sit flertal efter 4 år på magten, og som noget helt nyt fik et populistisk nationalkonservativt parti, ikke bare foden inden for, i et regionalt parlament. Partiet Vox fik 12 pladser ud af de 109 i det andalusiske parlament. En bedrift der i dag har skabt stor opmærksomhed langt ud over regionens grænser. Vi taler med Lea Beliava Bander, cand. mag. i spansk.

Det kinesiske styre forsøger at sætte en stopper for en trend, hvor bryllupper i landet bliver mere og mere ekstravagante. Disse bryllupper er nemlig ikke i tråd med kinesiske og socialistiske værdier. Så nu skal der sættes retningslinjer op. Vi taler med Casper Wichmann, cand. mag i Kina-studier.