Datolinjen

5. december 2018

De store protester i Frankrig har i dag affødt en politisk reaktion. Den franske premierminister, Edouard Philippe, annoncerede tidligere i dag, at man nu vil suspendere de planlagte forhøjelser af afgifterne på benzin og diesel - i seks måneder. Altså netop de afgifter, som i første omgang var grunden til, at folk for tre uger siden greb de gule veste fra bagagerummene i deres biler og gik på gaderne flere steder i Frankrig. Vi taler med Jørn Boisen, leder af Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet.

Australiens kontroversielle flygtningelejr, som er placeret i den lille østat Nauru, har længe været plaget af anklager om overtrædelser af menneskerettighederne. Men nu dokumenterer en ny rapport fra den internationale nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser de alvorlige psykiske problemer, som beboerne i lejren døjer med.

Tallene viser, at det psykiske helbred er så dårligt, at omkring hver 3. har forsøgt at begå selvmord, mens næsten to ud af tre har tænkt på det. Vi ser nærmere på situationen sammen med Jesper Brix, direktør for Læger uden Grænser i Danmark.

Golfstaten Qatar forlader Organisationen for Olieeksporterende Lande, OPEC, den 1. januar 2019 - efter næsten 60 års medlemskab. Det oplyste landets energiminister i går ved en pressekonference i Qatars hovedstad, Doha. Qatars beslutning er udtryk for et større fokus på naturgas end på olie, og så skal det også ses i lyset af spændingerne mellem Qatar og Saudi Arabien, som man vist godt kan sige er OPECs de facto leder. Det fortæller Martin Hvidt, lektor ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.