Datolinjen

6. december 2018

I går kunne vi rapportere at Kinas Præsident Xi Jinping er på besøg i Portugal for at tale med politikere og underskrive investerings- og handelsaftaler, blandt ande om en havn i den sydlige del af landet. Og EU'S store åbne marked er gefudenes fressen for kineserne og for deres store Silkevejs-projekt for dette århundrede. Men nu vil EU-landende have bedre styr på kinesiske virksomheders fremmarch. Der skal fælles regler til, lyder det i et forslag fra Europa-Kommissionen. Vi taler med Jeppe Kofod, Medlem af Europaparlamentet for Socialdemokratiet og Morten Løkkegaard, Medlem af Europparlamentet for Venstre.

Få konflikter flyver så langt under radaren som konflikten mellem Marokko og uafhængighedsbevægelsen El Frente Polisario. Det er en konflikt, der har været totalt fastlåst i 43 år indtil videre og drejer sig om Marakkos annektering af Vestsahara efter den spanske kolonimagt forlod det i 1975. En række forsøg på mægling via FN er kuldsejlet. Frem til i dag, hvor en ny mælingsrunde begyndte i FN-bygningen i Geneve. Vi taler med Morten Nielsen, sekretariatsleder i Afrika Kontakt, en soldaritetsbevægelse som støtter El Frente Polisario. 

I lørdags blev den nye mexicanske præsident Andrés Manuel López Obrador - eller i folkemunde AMLO - officielt svoret ind. Men han har på mange måder opført sig som om han allerede var i embedet siden han blev valgt tilbage i starten af juli måned med store beslutninger under stor bevågenhed. Vi tegner et portræt af præsidenten med hjælp fra Sofie Geisler, som bor i Mexico i knap 20 år og har arbejdet som rådgiver for den mexicanske regering i ni år.