24syv Morgen

19. december 2018 - kl. Special: Mordet pÃ

Tidligere på året blev den bulgarske TV-vært Viktoria Marinova fundet myrdet seks dage efter premieren på hendes nye program ’Detektor’. Her satte hun fokus på svindel med EU-midler og destruktion af potentielle beviser, og hun lovede at forsætte med at afsløre løgne og give plads til sandheden.

Vores reporter Tine Toft tog til Bulgarien for at tale med de graverjournalister, der har afdækket sagen om korruption med offentlige udbud og EU-midler. Det var i Radio24syv Morgen tidligere på efteråret, og her taler hun med Ida Herskind om sagen.

Du skal her høre historien om, hvordan den bulgarske gravergruppe BIVOL har afdækket svindel og korruption med millioner af euro fra de EU-fonde, der burde gå til udvikling af de østeuropæiske lande. Du skal høre, hvordan de bliver anholdt af politiet, da de forsøger at stoppe vigtige dokumenter i at blive brændt på en mark. Dokumenter med EU-flag, kontrakter og bankdokumenter. Og så skal du høre, hvorfor de mistænker mordet på Viktoria Marinova for ikke at være spor tilfældigt.

”Det er som om, det er jagt-sæson på journalister”, siger en af journalisterne, da der bare inden for ét år er blevet slået tre journalister ihjel inden for EU – Daphne Galazia på Malta, Jan Kuciak i Slovakiet, og nu mordet på Viktoria Marinova. Bulgarien ligger som det allernederste EU-land på listen for pressefrihed i verden, på en 111. plads, og det kommer tæt på, når frygten for repressalier for kritisk og afslørende journalistik foregår inden for EU’s grænser.