Datolinjen

3. januar 2019

I USA har dele af statsapparatet været nedlukket, fordi Trump og Kongressen ikke kan blive enige om en finanslov for 2019.  Det har været sådan siden 22. december. Uenigheder drejer sig om den mur, som Trump ønsker at opføre langs grænsen til USA og Mexico. Demokraterne nægter at acceptere Trumps krav om at bruge 5 milliarder dollars på muren. I dag satte de to parter sig sammen. Vi taler med Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

I går blev den kontroversielle højrefløjspolitiker Jair Bolsonaro svoret ind som Brasiliens nye præsident. Det skete under stor pomp og pragt i hovedstaden Brasilia. Også flere statsledere og repræsentanter var mødt op til ceremonien i går. Heriblandt den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo, den israelske premierminister Benjamin Netanyahu og den ungarske premierminister Viktor Orban. Vi taler med Rune Harritshøj, Sydamerika-korrespondent, som gør os klogere på den nye præsident: forholdet til Trump, Israel og Netanyahu mm.

I Sudans hovedstad Khartoum har der julen over været voldsomme protester imod præsident Omar al-Bashir, som ellers har regeret landet med hård hånd i årtier. De folkelige protester er blevet fulgt op af en bemærkelsesværdig mobilisering af politiske og civile organisationer, der kræver præsidentens afgang. Vi taler med Nils Carstensen, seniorrådgiver i Folkekirkens Nødhjælp.

Andre udsendelser