Datolinjen

4. januar 2019

For første gang nogensinde er et fartøj landet på månens "Mørke side" - den side, der vender væk fra Jorden. Og det var Kina, der vandt denne omgang af det store "Rum kapløb" med den ubemandede sonde Chang-e-4. Vi ser nærmere på det spirende rumkapløb sammen med Andreas Kjær Dideriksen, astronom og formidler på Steno Museet, Nikolaj K. Andersen Ph.D studerende i kinesisk-økonomisk-udenrigspolitik.

I dag blev vinderne af weekendens parlamentsvalg i Bangladesh taget i ed. Og det må have været lidt af en fest, for de tilhører for 97% vedkommende det samme parti, Nemig Awami League, der har været ved magten siden 2009 med Scheikh Hasina Wajed ved roret. Og selvom det jo er rart at vinde opbakning ved et demokratisk, så har jordskredssejren alligevel efterladt iagttagere, den hjemlige opposition og det internationale samfund med en dårlig smag i munden. Vi ser på sagen sammen med Tim Whyte, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.

I går kunne vi fortælle, at den kontroversielle højrefløjspolitiker Jair Bolsonaro var kommet til magten i Brasilien. Og i dag skal vi tale om en af hans første præsidentielle handlinger.

For kort efter at Bolsonaro fik overdraget posten som præsident, udfærdigede han nemlig et præsidentielt dekret, der underminerer det oprindelige folks rettigheder ved at overføre regulering og oprettelse af nye beskyttede reservater til landets landbrugsministerie - som styres af landets stærke landbrugslobby. En beslutning der kan få fatale konsekvenser for de oprindelige folk og klimaet. Vi taler med Sarah Shenker, seniorforsker ved den globale organisation Survival International, som arbejder for stammefolks rettigheder, og Jens Hesselbjerg Christensen, professor på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.

Andre udsendelser