24syv Morgen

4. januar 2019 - kl. USA's nye kongres

Medier og iagttagere har på forhånd betegnet USA's nye kongres, den 116. af sin slags, som "historisk." Grunden er, at kongressen aldrig før har været så mangfoldig. Søren Dal Rasmussen, journalist på Kongressen.com, er med på en telefon fra Washington DC og kommenterer den nye kongres. 

For første gang nogensinde er et rumfartøj landet på den meget bjergrige, "mørke" del af månen, der vender væk fra jorden. I går landede den kinesiske rumsonde Chang'e-4 i månens største og ældste krater, det såkaldte Aitken-bassin. Michael Linden Vørnle, astrofysiker ved DTU Space, er i studiet og gør os klogere på kinesernes rumfartseventyr.

I onsdags blev den kontroversielle højrefløjspolitiker Jair Bolsonaro indsat som Brasiliens nye præsident. Han er kun lige blevet indsat som præsident, men allerede nu er Bolsonaro i fuld sving med at opfylde de løfter, han gav under sin valgkampagne. Vi taler med Rune Harritshøj, bosiddende i Argentina, om Bolsonaros nye præsidentskab.

Antallet af rygere er steget for første gang i 20 år. En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse viser nemlig, at der i dag er 23 procent af den voksne befolkning, der ryger. Mens der i 2016 var 21 procent, der røg. Vi taler med direktør for kræftens bekæmpelse, Jesper Fisker, om udviklingen.

"Mænd med store muskler ønsker ulighed i samfundet." Det er overskriften på en forskningsartikel fra Aarhus Business School. Forskere har undersøgt, hvordan fysisk styrke og politiske holdninger hænger sammen. Radio24syvs reporter Anton Ringdal tog ned til fitnesscenteret Urban Gym i København for at undersøge, hvor stor ulighed de stærke mænd egentlig ønsker. 

Værter: Anna Ingrisch & Knud Brix

Andre udsendelser