Datolinjen

23. januar 2019

Frankrig har indkaldt den italienske ambassadør i landet til en snak. Det sker efter den italienske vicepremierminister og leder af partiet Femstjernebevægelsen, Luigi di Maio, har være ude og kritisere Frankrigs rolle i Afrika og på den baggrund ligefrem bedt EU om at indføre sanktioner mod Frankrig. Og de her beskyldninger er bare de seneste i en efterhånden lang række af verbale konfrontationer mellem den franske og italienske regering over de seneste måneder. Vi ser nærmere på sagen sammen med Jørn Boisen, leder af Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet.

Uligheden i verden steg betragteligt sidste år. 26 personer ejer nu det samme som hele Jordens fattigste halvdel.  Og mens verdens 2000 rigeste personer blev 12 procent rigere sidste år, så faldt formuen hos den fattigste halvdel af Jordens befolkning næsten tilsvarende, nemlig med 11 procent. Det viser en ny rapport fra udviklingsorganisationen Oxfam IBIS - men hvad viser tallene egentlig? Det taler vi om med Stine Bang kampagneleder i Oxfam IBIS.

Vladimir Putin mødtes tidligere i dag med Japans Premierminister, Shinzo Abe. Og der var kun én enkelt ting på programmet - Nemlig stridigheden om øgruppen Kurillerne i Stillehavet. Efter 2. Verdenskrig tog Rusland kontrollen med øer, hvilket Japan aldrig rigtig har anerkendt. Inden mødet lagde Putin op til, at Japan måske kunne få to af øerne - men som det er med Putin har alting sin pris. Vi taler med Marie Højlund Roesgaard, lektor i Japanstudier på Københavns Universitet.