Rushys Roulette

6. februar 2019

Hvorfor er der ikke flere ikke-vestlige 3. generations- indvandrere, som hedder Ida, Emma, Oliver og Victor? Man må kalde sine børn, hvad man vil. Men jeg synes, det er tankevækkende, at ikke flere har traditionelle danske navne, når man på tredje generation bor i Danmark. Sådan lød et spørgsmål fra Joachim B. Olsen, integrationsordfører for (LA) i den forgangne uge. Det fik de sociale medier til at gløde og en regulær shitstorm ramte JBO. Han er gæst og sammen med navneforsker, lektor Birgit Eggert dykker vi ned i navnenes betydning for identiteten. Majbritt Maria Nielsen, radiovært og forfatter og Edris Qasimi, cand. scient. pol. er dagens panel og sammen med Joachim B. Olsen diskuterer vi: Kan navne kan bruges som en markør for vellykket integration? Eller er der snarere tale om et underliggende krav om assimilation i JBOs spørgsmål?

I bogen "Huset vinder altid", fortæller 4 fængselsbetjente om livet i Nyborg Statsfængsel, som er et af de fængsler i Danmark, hvor man har oplevet det største antal sager om vold og trusler mod personalet. Forråelsen er taget til samtidig med, at de skiftende justitsministre har indført den ene bandepakke efter den anden med skærpede straffe til følge. Bo Yde Sørensen, forbundsekretær i Fængselsforbundet tager os med bag murene. Vi diskuterer: Hvilken effekt har de skærpede straffe på bandemedlemmerne? Hvordan opleves forråelsen af fængselspersonalet, der skal arbejde blandt denne gruppe? Kan vi overhovedet bruge den danske resocialiseringstanke bag fængselsstraffe overfor indvandrerbanderne?

Hvad gør man som underviser på en læreruddannelse, hvis en af de lærerstuderende stiller sig op og holder en brandtale til forsvar for Recep Erdogans politik i Tyrkiet? Eller hvordan undgår man at støde en studerende, der bærer tørklæde, hvis man læser skønlitteratur, der stiller spørgsmålstegn ved netop tørklædet? Og kan man lukke øjnene for de etniske grupperinger i gruppearbejdet? Det er blot nogle af de spørgsmål, der tages højde for i et idekatalog med titlen Den mangfoldige læreruddannelse, som studerende på læreruddannelsen på Københavns Professionshøjskole undervises efter. Tekla Canger - Lektor og ph. d. fra Campus Carlsberg er med os og fortæller om fordelen ved idekataloget.