Cordua & Steno

28. marts 2019

Danmark siger nej til særlig dagsorden med kritik af Israel, borgmestre mod kystnære vindmøller, det israelske parlamentsvalg, Poul Høi om Underhusets kontrol over Brexit-processen og Ole Birk om trafikinvesteringsplanen i Cordua & Steno torsdag.

FNs menneskerettigheds råd, der paradoksalt tæller adskillige diktaturstater som medlemmer, har haft en fast praksis med et særligt fast punkt 7 på dagsordenen, der skal diskutere Israels overtrædelser af menneskerettighederne i de palæstinensiske områder. Men for nyligt valgte Danmark, der for tiden har sæde i rådet, sammen med en række andre lande at stemme nej til fire særskilte resolutioner med kritik af Israel. Hvorfor det? Debat mellem udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og de radikales tidl. udenrigsminister Martin Lidegaard.

Klimaet skal reddes med flere vindmøller. De bør dog ikke ligge lige ved kysterne, så de ødelægger turismen og naturen, mener flere kritiske borgmestre. Men de kystnære møller, som allerede er planlagt, er en fantastisk ressource og andre lande kan også bruge grøn energi, mener Dansk Energi. Debat mellem Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens
kommune og Kristine van het Erve Grunnet, Dansk Energi.

Vi skal også vende den politiske udvikling i dansk politik, hvor en sundhedsaftale faldt på plads. Og så er vi på udkig efter en værdig modtager af Ugens Fidusbamse.

Time 2: Israels korruptionsanklagede premierminister Benjamin Netanyahu var presset af en samlet opposition forud parlamentsvalget den 9. april. Men så ramte en raket fra Gaza, der sårede flere israelske civile og siden anerkendte USA's regering annekteringen af Golan-højderne, som Israel erobrede fra Syrien i 1967. Politikens Marcus Rubin analyserer situationen.

Onsdag var store Brexit-dag, hvor Underhuset tog magten fra May-regeringen for selv at levere en aftale. Hvordan gik det så? Analyse af Berlingskes Poul Høi.

122,7 mia. kr. Så mange penge vil VLAK-regeringen bruge på tog, broer og veje ifølge den trafikinvesteringsplan, som man for nyligt blev enige om med Dansk Folkeparti. Trafik og boligminister Ole Birk Olesen MF(LA) er i studiet til et interview om aftalen. Lytterne er meget velkommen til at stille spørgsmål til ministeren om planen.