Datolinjen

6. august 2019

USA har nedlagt nye sanktioner mod Venezuelas regering.

 

Regeringens aktiver i USA bliver indefrosset. Det samme gør aktiver, der tilhører regeringens medlemmer eller støtter. Desuden bliver det forbudt for amerikanske virksomheder og statsborgere at handle med Venezuelas regering.

 

Det bringer Venezuelas handelsforbindelser med USA på linje med lande som Cuba, Syrien, Iran og Nordkorea. Sanktionerne kommer umiddelbart inden der i dag bliver afholdt International Conference for Democracy In Venezuela i Perus hovedstad Lima. Vi taler med Maiken Gelardi, ph.d.-studerende ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

 

Tre kvarter før det første skud faldt i El Paso i USA i weekenden, hvor 20 mennesker blev dræbt og 26 såret, lagde den formodede gerningsmand et 4-sider langt dokument op på websitet 8Chan, hvori han forklarede, hvorfor han havde planlagt masseskyderiet.

 

Og det er ikke første gang, at 8chan forbindes med et masseskyderi i år.

 

Også ved terrorangrebet på en moské i Christchurch i New Zealand i marts, hvor 51 mennesker blev dræbt og 49 såret, lagde gerningsmanden et dokument ud på 8chan, hvor han rasede over etniske minioriteter. Det samme skete i april, hvor en 19-årig skød og dræbte en person og sårede tre i en synagoge ved San Diego i april.

 

Men hvad er 8Chan egentligt for en hjemmeside, og hvorfor trækker den tråde til tre masseskyderier bare i år? Vi spørger Kasper Man, journalist og vært på podcasten ''Velkommen til internettet''

 

Og nu skal vi til Bruxelles.

 

For diplomaterne i EU har åbenbart fået at vide, at den nye britiske premierminister Boris Johnson IKKE har intentioner om at genforhandle exit-aftalen med EU, og at et no-deal brexit ER hans centrale scenarie. Det skriver The Guardian.

 

Og den her melding har de angiveligt fået efter et møde mellem den britiske premierministers chefudsending og ledende EU folk. Vi taler med Søren Toft, direktør i Toft Kommunikation