Datolinjen

22. august 2019

Vi starter i hjertet af Europa.

 

Boris Johnson er i øjeblikket på sin første udlandsrejse, siden han blev indsat som premierminister i Storbritannien for en måned siden.

 

I går var han i Berlin for at mødes med den tyske kansler, Angela Merkel, hvor de to blandt andet debatterede Brexit. Vi taler med Lykke Friis, Berlingske-korrespondent i Tyskland.

 

Plastikforurening er et af de helt store emner for tiden.

 

Plastikken er overalt - også steder hvor den ikke burde være.

 

På strande, i vandløb, i verdenshavene, i dyrenes maver og i vores drikkevand. 

 

Og det har skabt stor bekymring hos mange.

 

Men lige i forhold til mikroplast i vores drikkevand - der er der måske ikke grund til bekymring.

 

Verdenssundhedsorganisationen, WHO konkluderer ihvertfald i en ny rapport, at der indtil videre ikke er nogen beviser for, at mikroplast i drikkevand er farligt for os mennesker. Vi taler med Jes Vollertsen, professor, det ingeniør- og naturvidenskabelige fakultets sektion for vand og miljø ved Aalborg Universitet.

 

Vi skal til Philipinerne, hvor Præsident Duterte i denne sommer har rundet første halvdel af sin tid i presidentembedet.

 

Man er valgt for 6 år på philipinerne og kan ikke blive genvalgt.

 

I denne del af verden hører vi næsten kun om præsidentens menneskerettighedskrænkelser i form af krigen imod narko-bagmænd og narkomaner, men en lang række andre, progressive, sociale og ligestillingsorienterede politikker er med til at holde ham oppe over 80% i popularitetsmålinger i landet.

 

Vi gør status på 3 år med Asiens Trump i spidsen for Phillipinerne i samarbejde med dig, Jan Top Christensen, Danmarks ambassadør i Manila.