Datolinjen

29. august 2019

Vi starter i Storbritanien, hvor folk er gået i gaderne i protest imod Premierminister Boris Johnsons suspension af parlamentet i går. 

"Red vores demokrati, stop kuppet" har det lydt foran Downingstreet nr 10, som er premierministerens kombinbinerede kontor og embedsbolig i Storbritannien. 

Dronning Elizabeth godkendte i går den britiske regerings anmodning om at suspendere parlamentet frem mod den afgørende dato den 31. oktober, hvor premierminister Boris Johnson har lovet at britterne forlader EU med eller uden en aftale.  

Den store styrkeprøve, som vi har ventet på mellem den del af det konservative parti, der har regeringsmagten og parlamentets flertal, der ikke ønsker at forlade EU uden en aftale, er således i sin slutfase, og det går mildest talt ikke stille for sig.  

Med fra London har jeg Lone Theils, forfatter og tidligere London-korrespondent. hun har boet i en længere årrække i Storbritannien. 

Og nu til Italien og det politiske kaos dér:

Den tidligere indenrigsminister og leder af højrefløjspartiet Lega; Matteo Salvini ser ud til at ha' tabt det politiske spil. 

Salvinis tidligere regeringspartner, Femstjernebevægelsen er nemlig blevet enige med centrum-venstre demokraterne PD om at forsøge at danne en ny regering med Giuseppe Conte i spidsen. (Det var ham, der var premierminister i den tidligere regering, men som gik af for en uges tid siden).  

Femstjernebevægelsens leder, Luigi Di Maio annoncerede det nye regeringssamarbejde i går aftes efter et møde med den italienske præsident. Vi taler med Martin Bjørck, journalist i Milano.

Og her på Datolinjen skal vi nu til Indonesien.

For unge studerende fra den indonesiske del af stillehavsøen Ny Guinea - den del der hedder Papua og Vest-Papua - De protesterer lige nu MOD racisme og FOR uafhængighed.  

En del af protesterne har udviklet sig voldeligt, og flere kilder rapporterer, at én indonesisk soldat og seks civile er blevet dræbt i urolighederne. 

Angiveligt skulle politiet ha' skudt mod demonstranter i Papua i går. Politiet afviser, at seks demonstranter skulle være blevet dræbt, men fortæller, at protesterne i Papua i går udviklede sig voldeligt, da mere end 1000 mennesker forsøgte at storme en officiel bygning med bue og pil og macheter. 
Danmarks Ambassadør i Indonesien, Rasmus Abildgaard Kristensen fortæller, hvad der udløste protesterne: