Nimzowitsch

Stormester Lars Schandorff byder velkommen til Danmarks mest nørdede skakmagasin, som naturligvis er opkaldt Danmarks skaklærer nummer et; den lettiske skaklegende Aaron Nimzowitsch.

Seneste udsendelser

 • Den søde hævn
  Efter at have gået rundt med en stærk forbedring af et tidligere parti mod den tyske verdensmester Lasker, fik amerikaneren Pillsbury, med døden pustende ham i nakken, endelig muligheden for at få sin nyhed ind.
 • En anden slags skak
  Mens rivalerne forbereder sig på den kommende Kandidatturnering, spillede den norske verdensmester Magnus Carlsen en opvisningsmatch mod amerikaneren Nakamura – dog ikke i normal skak, men derimod den specielle afart Skak960, hvor man trækker lod...
 • Armeniens kronprins
  Levon Aronian fra Armenien er en af favoritterne til at vinde Kandidatturneringen i Berlin i marts, og dermed blive udfordrer til Magnus Carlsens VM-titel. Aronian varmede op med at vinde en af verdens stærkeste opens i Gibraltar.
 • God start på det nye år
  Magnus Carlsen vandt årets første direkte duel mod den øvrige verdenselite i den hollandske kystby Wijk aan Zee, og dermed har den norske verdensmester allerede gjort det, som han ikke formåede i hele 2017, nemlig at vinde en klassisk turnering.
 • Skakåret 2018
  Det tegner til at blive endnu et stort skakår. Det er VM-år, hvilket betyder, at der er Kandidatturnering i marts og VM-match sidst på året, hvor norske Magnus Carlsen skal forsvare sin titel. Og så er der alle de danske talenter. Sammen med gæst...
 • Årets bedste - og værste
  2017 var et markant år for dansk skak, der fik to unge europamestre, men der skete også en masse internationalt. Med gæst Jan Løfberg vendes det bedste - og det værste - fra skakåret 2017.
 • Carlsen tabte - og vandt!
  London Chess Classic var sidste chance for at vinde en af årets store turneringer for verdensmesteren Magnus Carlsen. Det lykkedes ikke. Alligevel blev nordmanden samlet vinder af Grand Chess Tour.
 • Ny alfahan
  Googles computer AlphaZero lærte sig selv skak, og efter bare fire timers træningsspil imod sig selv kunne den besejre verdens førende skakprogram Stockfisch. En kæmpe triumf for kunstig intelligens og et unikt indblik i skak på et helt nyt niveau.
 • Alt på et bræt
  En ny interessant tværfaglig bog, Skak - alt på ét bræt, forsøger at sætte skak på skemaet i gymnasiet. Redaktør Jesper Breining er i studiet til en snak om blandt andet skakpersonligheder og kunstig intelligens.
 • Big Vlad
  Russeren Vladimir Kramnik får et populært Wild Card til den kommende Kandidatturnering. Kramnik skrev sig ind i skakhistorien – og i mange skakfans hjerter – da han gjorde det nærmest umulige, nemlig at besejre den ellers uovervindelige Kasparov i...
 • Overraskende træk
  Det gælder om at få det maksimale ud af sine brikker. Nogle gange indebærer det, at de ofrer sig i en højere sags tjeneste for at forløse andre kræfter. Den anerkendte træner Jacob Aagaard er i studiet og viser nogle illustrative eksempler.
 • EM for hold
  Et historisk ungt, men også noget uprøvet dansk hold skulle forsvare de rød-hvide farver ved hold-EM på Kreta. Det blev lidt af en rutsjebanetur med både op- og nedture, mens østblokken som sædvanlig fordelte medaljerne imellem sig.
 • Problemskak
  Indenfor skakmiljøet findes en lille niche, hvis medlemmer bruger skakbrættet og brikkerne til at konstruere helt unikke stillinger, ofte af en nærmest bizar art og i hvert fald langt fra normal skak. Det kaldes problemskak, og en af de mest...
 • Europa Cup
  Vinteren kommer. Det betyder sæson for holdskak. En række af de bedste klubber tyvstartede med Europa Cup - skakkens svar på Champions League - i Tyrkiet. De danske sølvvindere fra den hjemlige liga Nordkalotten var med i et felt, der talte flere...
 • Dansk europamester
  Danmark har et skaktalent i verdensklasse. 13-årige Jonas Bjerre er Europas bedste i sin aldersgruppe. Han er i studiet for at fortælle om triumfen ved EM i Rumænien for nylig og om, hvordan man kan være så god til skak, selv om man er så ung. Det...