Cordua & Steno

7. marts 2019

LOs tidligere formand Harald Børsting er kritisk overfor socialdemokraternes forslag om at give særlige grupper på arbejdsmarkedet ret til tidlig folkepension. Vi hører ham selv forklare, hvorfor han er kritisk.

Venstre foreslog på weekendens EU-landsmøde et fælles bundniveau for selskabsskatteprocent i alle EU's lande. LA, Cepos og de konservative er dog imod forslaget. Debat i studiet med Joachim B. Olsen (LA) og Jan E. Jørgensen (V).

Arbejdstilsynet er barslet med en ny vejledning om krænkende adfærd. JP skrev mandag: Mens mobning er defineret ud fra en systematik og varighed i krænkelserne, åbnes der nu for, at Arbejdstilsynet også kan gribe ind for en enkeltstående grov krænkende handling. Men det skaber bekymring for, at vejledningen vil imødekomme den krænkelseskultur, som vi også har diskuteret i forbindelse med universitetets retningslinjer, siger Dansk Folkepartis uddannelses- og forskningsordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl. Han debatterer sagen med Mille Mortensen, som er cand. mag. i Psykologi og Virksomhedsstudier. Hun er forsker ved Københavns Universitet, Institut for Psykologi og har rådgivet ved udarbejdelsen af den nye vejledning.

Vi skal også have fundet Ugens Fidusbamse og vende udviklingen i dansk politik.

I anden time: 

I en ny bog "På mission i Danmark" beskriver forskerne Martin Marcussen og Svend Roed Nielsen, hvordan udlandets diplomater har svært ved at få møder mv. med relevante folk i Danmark, og deres kendskab til Danmark lider under det. Det er flovt, skrev Bertel Haarder i sin anmeldelse af bogen på altinget.dk. Vi får forfatterne til bogen i studiet for at høre, hvad forklaringen er på at de udenlandske diplomater - især små lande uden for EU - ikke formår at trænge igennem til danske politikere, medier og beslutningstagere.

Der var valg i Estland, og resultatet blev faktisk en overraskelse, da det liberale Reformpartiet blev den store vinder sammen med det nationalkonservative EKRE-parti. Og så har Estland udsigt til at få sin første kvindelige statsminister. Analyse fra Tallinn med tidl. diplomat og erhvervsmand Mads Michael Hastrup Nilsson.

I 2018 steg regelmængden i statslige love og bekendtgørelser med 2,0%. Siden 1989 er regelmængden steget med 187% altså næsten en tredobling. Og det bør bekymre, mener tænketanken Cepos, da stigende regulering er forbundet med lavere økonomisk vækst og i mange tilfælde også større ulighed, fordi regulering kan hæmme konkurrencen og holde lavtuddannede uden for arbejdsmarkedet. Økonom hos Cepos Jonas Herby forklarer sagen, og hvorfor det er dårlig idé at sætte tobaksafgifterne op, som blandt andet de konservative går til valg på.