Datolinjen

7. marts 2019

Vi begynder aftenens udsendelse i Storbritannien, hvor der er en ganske alarmerende stigning i antallet af knivoverfald. 

Det fik i går en af Storbritanniens højest rangerede politifolk, Sara Thornton til at råbe vagt i gevær, under et interview med det britiske radioprogram "BBC breakfast". Forskere fra Bangor University i Wales har nemlig undersøgt mængden af mirkoplast i 10 forskellige floder, søer og vandreservoirer i England, Skotland og Wales. 
Resultatet er "chokerende" siger Christian Dunn, der har ledet undersøgelsen til avisen The Guardian. 
Fra Themsen i syd til den afsidesliggende skotske sø Loch Lomond i nord fandt forskerne mikroplast i alle de vandområder, de undersøgte. 
Themsen, der løber gennem London, indeholder 84 stykker mikroplast per liter vand. Det lyder slemt, men er dog det rene vand sammenlignet med den lille flod Tame udenfor Manchester. Den fik sidste år den tvivlsomme ære at være det mest forurenede vand på Jorden. Floden Tame indeholder over 1.000 stykker mikroplast per liter vand.Forestillingen om det fattige Central og Øst-europa og det rige vest-europa, er efterhånden en sandhed med store modifikationer.Hjemmesiden MrEast kunne i sidste uge rapportere, at Tjekkiets hovedstad Prag er EU`s syvende rigeste region i EU målt BNP per indbygger. Naboregionen omkring Slovakiets Hovedstad Bratislava er den ottende rigeste.   
Og dermed er de to regioner som tidligere hørte til sovjetblokken rigere end for eksempel hovedstadsregionen her i Danmark. Vi ligger på en delt 13. plads sammen med Stockholm.Det viser en opgørelse for 2017 gennemført af EU's statistikkontor Eurostat.
Men hvordan kan det være at lige præcis den region i Centraleuropa er blevet så utroligt velstående?