Datolinjen

11. april 2019

Vi starter i Afrika. 

Sudans præsident, Omar Al Bashir og leder af landet igennem 30 år er blevet fjernet fra magten af millitæret i Sudan og sidder nu i husarrest. Det oplyser den sudanesiske forsvarsminister, Ahmed Awad Ibn Auf, i en tale på stats-tv. 

Millitæret har overtaget magten og nedsat et millitærråd, der vil lede landet i de næste to år og derudover er der erklæret undtagelsestilstand i tre måneder, ligesom millitæret har suspenderet landets forfatning.  Vi taler med Stig Jensen, Lektor ved center for Afrikastudier på Københavns Universitet.

De første indiske vælgere har i dag sat deres valg-kryds og indledt verdenshistoriens største demokratiske parlamentsvalg. 

Det starter nemlig i dag med 900 millioner vælgere og det er en valghandling, der strækker sig over de næste seks uger.

Og et valg, som mange har kaldt en folkeafstemning om den national-konservative preminerminister fra partiet BJP Narendra Modi.  Vi taler med Institutleder ved Dansk Kulturinstitut i Indien, Thomas Sehested .

Julian Assange, stifteren af whistleblower-sitet, WikiLeaks blev i eftermiddag anholdt af britisk politi på den ecuadorianske ambassade i London.

Assange har boet på ambassaden siden sommeren 2012, hvor han fik politisk asyl af den ecuadorianske regering. 

Julian Assange søgte asyl på ambassaden, fordi han frygtede, hvad der ville ske, hvis han blev udleveret til Sverige i forbindelse med en en tiltale for seksuelle overgreb mod to kvinder. En sag, som den svenske anklagemyndighed siden har droppet.

Anholdelsen i dag skyldes, at Assange har været løsladt mod kaution, som han har forbrudt sig mod ved at søge asyl på ambassaden. Vi taler med internetaktivist Peter Kofod.