Datolinjen

23. maj 2019

I dag går de første lande i EU som sagt til stemmeurnerne, og dermed sparkes Europa-Parlamentsvalget for alvor i gang.28 lande og omkring 400 millioner europæere har i løbet af de næste fire dage mulighed for at sætte deres præg på netop det Europa, som de ønsker.

Og vi skal her i den sidste Datolinjen-udsendelse før valget på søndag have nogle indspark fra Europas fremtid - nemlig Europas unge.Derfor har jeg fået besøg af to danskere, der i 2013 sagde deres job op og pakkede rygsækken for at rejse Europa tyndt.I stedet for at høre på støvede EU-politikere diskutere udfordringer og løsninger fra Bruxelles - har de brugt de sidste seks år på at rejse rundt og møde unge fra hele Europa, for at høre dem, hvilke problemer og løsninger, de oplever.

Efter 17 år bag lås og slå er den såkaldte 'amerikanske talibaner' John Walker Lindh i dag blevet løsladt  fra et fængsel i Indiana i USA. Amerikansk-fødte Lindh er dømt for - og har indrømmet - at støtte Taliban-bevægelsen i Afghanistan omkring 9/11-angrebet. Og hans løsladelse har skabt enorm debat på den anden side af Atlanten - for kritikere mener, han er en islamistisk forræder, der stadig er en trussel mod USA. Indiens premierminister Narendra Modi siger, at han vil opbygge et stærkt Indien, efter at han har vundet landets parlamentsvalg. Sammen vil vi vokse. Sammen vil vi få mere velfærd. Sammen vil vi bygge et stærkt og inkluderende Indien, skriver Modi i et tweet, efter hans parti BJP står til en jordskredssejr og  fremgang på cirka 10 procent ved stemmeoptællingen i dag. Valget har varet siden midt i april, og i alt  600 millioner mennesker har stemt ud af de 1,3 milliarder mennesker i Indien. Valgoptællingen viser, at Modi og BJP udbygger deres flertal i parlamentet og sikrer sig en ny periode ved magten. Mens hovedrivalen Kongresspartiet står til nederlag.