Cordua & Steno

15. juni 2019

Cordua & Steno sender to timers ekstraudsendelse LIVE fra studiet i Allinge under årets Folkemøde på Bornholm.

Hvert femte grønlandske barn bliver misbrugt seksuelt, viser ny undersøgelse fra Institut for Folkesundhed. Nu beder flere grønlandske folketingsmedlemmer den kommende regering om at træde til med økonomisk hjælp og ekspertise for at løse problemet, der har stået på i generationer og som ødelægger tusinder af grønlandske børns liv. Det nyvalgte folketingsmedlem fra det grønlandske parti IA Aaja Chemnitz Larsen kommer i studiet for at uddybe, hvad hun konkret forventer af den kommende regering, og hvad de grønlandske politikere selv kan gøre?

Det gik rigtigt skidt for Dansk Folkeparti. Årsagerne skal hovedsagelig findes i pludseligt opståede kommunikationsproblemer og pressen. Selvransagelsen findes dog i andre lag af partiet. Blandt andet hos DF-medlem Rasmus Søndergaard, der i denne uge skrev i Politiken:
”Dansk Folkepartis katastrofale valg er tilsvarende udtryk for, at vores kampagnes himmelråbende idéfattigdom og visionsløshed på udlændingeområdet er blevet underkendt af danskerne. Symbolpolitikken er stendød.

Antropolog og liberale debattør Dennis Nørmark mener, at tiden nu er kommet til at genopfinde det liberale menneske. Efter valget Grundlovsdag skrev han bl.a. i Politiken at han tror, det liberale menneske findes i os alle sammen. Problemet er dog, at det ikke er blevet fremelsket, understøttet og forsvaret i tilstrækkelig grad i meget lang tid. Hver gang der i valgkampen er blevet talt om ’frihed’, er der talt om ’tryghed’ 100 gange. Man har i øvrigt også købt venstrefløjens fremstilling af borgerlighed som grundlæggende hjerteløs og uanstændig. Nørmark er gæst i studiet.

Det er selvransagelsens tid i blå blok. Valgets tale grundlovsdag blev, at borgerligheden er trængt. Hvad kan de borgerlige gøre for igen at blive relevante for et vælgerflertal? Hvad skal et nyt borgerligt projekt bygge på, og hvad er fællesmængden for fremtidens borgerlige politik? For eksempel når det gælder klima og miljø, udlændinge, skat og velfærd. Vi spørger tre nyvalgte folketingsmedlemmer Katarina Ammitzbøll fra de konservative, Peter Seier Christensen, Nye borgerlige og Alex Vanopschlag.