Datolinjen

26. juni 2019

Jeg sidder her med et voldsomt billede.

Billedet er taget i mandags, og forestiller en 26-årig mand ved navn Òscar Alberto Martínez Ramírez og hans knap 2-årige datter, Valeria, fra El Salvador.

Begge druknede, da de forsøgte at krydse floden Rio Grande, der danner en naturlig barriere mellem USA og Mexico.

 

Deres livløse kroppe blev fundet ved flodbredden på den mexicanske side - kun én kilometer fra en international bro.

 

Ifølge en journalist fra avisen La Jornada, ankom faren og hans datter i søndags til Matamoros, hvor de havde tænkt sig at anmode om asyl fra amerikanske myndigheder. Men da det gik op for dem, at en sådan asylproces kunne tage flere uger bare at starte, besluttede de sig for at svømme på tværs.

 

Og billedet understreger lige netop de farer, som de fleste migranter står overfor, når de i desperation forsøger at komme væk fra et hjemland med vold, korruption og fattigdom i Syd-  og Mellemamerika for at søge asyl i USA.

Flygtningenævnet har valgt at annullere hjemsendelsen af en række udvalgte syriske flygtninge.

 

Udlændingestyrelsen valgte ellers tidligere på året - i seks prøvesager - at tage opholdstilladelsen fra de pågældende syrere på grund af forbedrede forhold i og omkring den syriske hovedstad Damaskus - hvor de alle er fra.

 

MEN udlændingenævnet, som er den sidste klageinstans for flygtningene inden turen går hjemad, har altså nu besluttet, at det ikke er sikkert for de her syriske flygtninge at tage tilbage til Syrien. Vi taler med Lars Cramer-Larsen. Senioranalytiker på DIIS

 

"Fred for fremgang" hedder den work-shop, som amerikanerne i disse dage er vært for i Bahrain.

 

Det er her den økonomiske del af Trump-administrationens store forkromede fredsplan, som er udtænkt af præsidentens svigersøn Jared Kushner, blevet præsenteret.

 

Men mens israelerne er positive overfor planen og og for deres varme velkomst i den ellers traditionelt mindre venligsindede golfstat, så har palæstinenserne valgt simpelthen at udeblive i protest.

 

Man kan ikke betale os for at frasige os vores rettigheder, lyder det fra dem. Vi taler med Lars Erslev Andersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier