Datolinjen

8. juli 2019

Udfaldet af gårsdagens parlamentsvalg i Grækenland står nu klart -  Kyriakos Mitsotakis fra det konservative oppositionsparti 'Nyt Demokrati' bliver fra i dag af landets nye premierminister. Han fik en klar sejr med 39,8 procent af stemmerne, mens den nu afgående premierminister Alexis Tsipra og hans venstreorienterede parti Syriza blev kvitteret med 31,5 procent af stemmerne -  efter fire år ved magten. Mandla Maseko kom aldrig til at se jorden forsvinde bag sig og blive til en lille rund blåhvid kugle. Den 30-årige sydafrikaner, også kendt som "The Afronaught", døde i lørdags i et trafikuheld. Mandla blev i 2003 udvalgt blandt en million ansøgere fra 75 lande til en timelang tur med et Lynx Mark II-rumskib, der skulle godt 100 kilometer ud i rummet.Udvælgelsen blev gennemført af Apollo Space Academy og blandt andet sponseret af rumturistorganisationen Space Expedition Corporation (SXC). Men missionen blev udsat og udsat, og deltagerne venter stadig på en plads ombord.  Ministre og stats og regeringschefer fra Vestbalkan mødtes i  slutningen af sidste uge i Poznan Polen. 
Det er det 6. årlige møde i kredsen, og på agendaen er de 6 landes vej imod EU-medlemsskab.  Vestbalkan udgøres af Bosnien, Serbien, Montenegro, Kosovo, Republikken Nordmakedonien og Albanien, og mindst sidstnævnte står overfor en lang og uvejsom rejse ind i EU. Et SAS-fly lettede onsdag morgen i sidste uge fra Arlanda-lufthavnen i Stockholm og satte kursen mod Bodrum i Tyrkiet. 
Men efter at flyet var kommet op i et tusind meters højde, udviklede flyvningen sig dramatisk, da flere passagerer pludselig besvimede og faldt om i kabinen. Svenske Aftonbladet har talt med passageren Joaquim, der var med på flyet med sine tre børn, og han, fortæller at "der spredte sig panik og ubehag".Først så han, at en kvinde besvimede i midtergangen, og et minut senere besvimede en anden passager, og kort efter en tredje.