Datolinjen

29. april 2019

Vi starter med det spanske valg i går, hvor den store vinder blev det regerende socialistparti (PSOE) og premierminister Pedro Sanchez, efter en traditionel venstrefløjskampagne.

Vi vandt sagde Sanchez i går aftes foran en ekstatisk forsamling i gaden Ferraz, hvor partiet har hovedsæde.  

Den store taber blev det traditionelle konservative folkeparti PP, som blev mere end halveret. 

Og 4 store partier blev til fem ved dette valg, da det national-konservative populistiske parti Vox bragede ind i Congreso de Diputados med 10 procent af stemmerne . Vi gennemgår valget med Morten Rivers Heiberg - Professor ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk ved Københavns Universitet.l

Nu skal vi til valget i Indien.

Her har flere af kandidaterne straffesager hængende over sig.

Hele 23 procent af kandidaterne i valgets fjerde fase, der afholdes i dag, har verserende straffesager ved landets domstole.

Det viser en gennemgang foretaget af organisationen Association for Democratic Reforms, der har gennemgået dokumenter, som kandidaterne selv har oplyst. Kenneth Bo Nielsen, lektor i antropologi og Indienforsker ved Oslo Universitet, forklarer tendensen.

Vi skal til Indonesien, hvor 272 valgmedarbejdere er døde pga. overarbejde i forbindelse med det nyligt afholdte valg i landet. 
Yderligere 1.878 er blevet syge. 

Det fortalte en talsmand for Indonesiens valgkommission i går ifølge The Guardian. Tippe Eisner, cand. mag. i tværkulturelle studier med en BA i indonesisk og sydøstasienstudier, gennemgår sagen.