Cordua & Steno

30. maj 2019

Cordua & Steno var for nyligt i Kiev i Ukraine, hvilket præger det på forhånd optagede program.

Johannes Wamberg er en dansk historiker og journalist bosat i Ukraine i hen ved 20 år. På meget tæt hold oplevede han i 2014 nedskydningen af over 100 demonstranter på Maidanpladsen i hovedstaden Kiev. Der førte siden til, at den daværende korrupte russiskorienterede præsident Viktor Janukovitj blev tvunget væk. Sammen med Wamberg går vi i det tragiske opgørs fodspor og taler med ham om udviklingen af Ukraine og indbyggernes krav om mere demokratisk og mindre korrupt samfund, der for nyligt førte til at en komiker Volodomyr Zelinskij blev landets nye præsident foran hele den politiske elite.

Danskere, der bor i Ukraine, arbejder primært i to sektorer: IT-service eller svineproduktion. Vi taler i programmet med en række danskere fra begge erhverv, om hvordan det er at arbejde i et land, der på femte år er involveret i en væbnet konflikt med det russisk, støttede oprørere i den østlige del af landet. Vi hører også om, hvordan de ser på Ukraines kamp for at frigøre sig fra århundreders russisk indflydelse.

Time 2: Volodomyr Zelenskij har nu siddet nogle uger i embedet som Ukraines præsident. Hvad vil han egentlig og i hvilken retning peger hans første beslutninger i? Kan en komiker rykke Ukraine mod bedre tider? Kan han afslutte krigen og reducere den omfattende korruption? Og hvad med forholdet til Putins Rusland? Det taler vi om med Johannes Wamberg, der er med på en telefon fra Kiev.

Vi vender også den hjemlige situation her en lille uges tid inden folketingsvalget. Vil EU-valgets triumf hjælpe Løkke og Venstre frem? Hvad med Karsten Hønge fra SF, der ikke vil til Bruxelles til trods for at han er valgt? Vil DF også nedsmelte til folketingsvalget? Og hvor er landets kommende finansminister Henrik Sass Larsen blevet af? Hvorfor er den mand, der om nogen bliver det centrale omdrejningspunkt i finansieringen af al politik fuldstændig forsvundet fra valgkampen? Hvordan slipper Mette Frederiksen for at udpege Margrete Vestager som kommissær? Og hvad sker der lige for Søren Gade? Hvorfor siger Søren Pape, at han vil gå af, hvis K får et dårligt valg? Er Løkke og Jensen ved at gøre sig klar til endnu en magtkamp om formandsposten i Venstre lige efter valget? Vi vender det hele!

Sidst, men ikke mindst har vi endnu et afsnit med højesteretsdommer professor, dr.jur. Jens Peter Christensen, hvor vi gennemgår Danmarks Riges Grundlov.