Datolinjen

6. juni 2019

Det australske føderale politi ransagede i går det store australske medie ABC's hovedkvarter i Sydney. 

Det svarer til, at politiet herhjemme ransagede DR-byen. 

Grunden til den her ret opsigtsvækkende ransagning er, at ABC tilbage i 2017 lavede en række historier om de australske specialstyrkers aktiviteter i Afghanistan - og eventuelle krigsforbrydelser. Vi gennemgår sagen med Stuart James Ward, institutleder ved saxo-instituttet på Københavns Universitet.

Nu skal vi til en sag i Holland, der har fået stor opmærksomhed også på den internationale scene. Nemlig historien om en 17-årig hollandsk pige, der i søndags valgte at dø.

Den 17-årige pige ved navn Noa Pothoven valgte mere konkret at sulte sig selv ihjel. 

Og hvis vi skal prøve at forstå, hvad der drev en ung og ellers fysisk rask pige til at tage et så drastisk valg, nemlig at ende sit eget liv - så skal vi prøve at danne os et billede af, hvilket liv hun har levet. Det gør vi sammen med Poul Jaszczak, medlem af etisk råd og tidl. overlæge.

Myanmars leder Aung San Suu Kyi har ikke mange venner tilbage i Europa. 

Etnisk udrensning og ekstrem brutalitet overfor det muslimske mindretal rohingyaerne og fængsling af journalister i landet over de senere år, er den engang højt præmierede, nobelprisvindende og fejrede tidligere demokrati-forkæmper faldet i et helt andet lys i vesten. 

Men nu har hun fundet en ven. Hun er nemlig på officielt besøg i Budapest hos Victor Orban, Ungarns berygtede, eu-skeptiske, national-konservative leder. Og de har fundet ud af, at de er enige om mange ting vedrørende Islam og Immigration, 

Og det er ikke upopulært hjemme i Myanmar, fortæller 
 
Mikael Gravers, lektor emeritus i antropologi ved Aarhus Universitet